Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 stycznia 2014

Pierwszy krok.

Witam!
Pierwszym przepisem będzie tiramisu. Kojarzycie? Jeśli nie, to musicie spróbować. Jeśli tak, to róbcie listę zakupów :)
Troszkę zmodyfikowana wersja.

Składniki:
KREM
500 g serka mascarpone
150 g śmietanki kremówki 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
-----------------------
RESZTA
Paczka biszkoptów i mocna czarna kawa (szklanka z 5 łyżeczek rozpuszczalnej) do nasączenia.
Gorzka czekolada.

Wykonanie:
1. Parzymy kawę i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
2. Żółtka ubijamy z cukrem, aż będą białe i puszyste.
3. Do żółtek dodajemy mascarpone i mieszamy łopatką bądź łyżką.
4. Kremówkę ubijamy i dodajemy do wcześniej powstałej masy. Mieszamy.
5.Biszkopty nasączamy kawą.
6. Układamy w 4 naczyniach warstwy:
  • biszkopty
  • starta czekolada
  • krem
7. Znowu biszkopty, posypujemy je czekoladą, ale krem mieszamy z odrobiną kawy (będzie rzadszy).
8. Warstwy z punktu 6.
9. Posypujemy wierzchnią warstwę czekoladą i ozdabiamy resztkami kremu kawowego.
10. Wkładamy do lodówki na noc.
11. Przed podaniem można dodać odrobinę owoców.

Ważny cytat:
"Nie ważne jak bar­dzo sie sta­ramy, bo i tak liczy sie tyl­ko wy­nik końcowy. "

Słodkie zdjęcie:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz